Oreganoolja

Oreganoolja

Förutom musik brinner jag lite extra för hälsa. Jag tänkte därför skriva ett inlägg om oreganoolja som jag verkligen tycker något fler borde titta närmare på.

Vad är oreganoolja

Oreganoolja är en olja som traditionellt framställs genom att man pressar bladen och blommorna på Origanum Vulgare, eller helt enkelt kryddväxten oregano som de allra flesta förmodligen använt i matlagningen vid mer än ett tillfälle. Oreganon växer främst naturligt i bergsluttningar kring meddelhavet, varför den också är en viktigt ingrediens i matlagningen i de länderna. I det gamla Grekland användes oljan för att läka sår och infektioner i huden. Numera utvinns oljan genom ångdestillering. Fler och fler har fått upp ögonen för oljans positiva egenskaper även i vår moderna värld.

Egenskaper

Oreganooljan har många positiva egenskaper, här sammanfattar jag de allra viktigaste.

Parasitdödande

Mängder av parasiter som lever i och av människan tål inte oregannoljan. Genom invärtes bruk av oljan kan man ta kål på parasiter så som spolmask och rundmask. Utanför kroppen kan oljan användas för att döda exempelvis mygg, loppor och löss.

Förkylning och influensa

Många använder oreganoolja som en huskur vid förkylning eller influensa. Oljan kan hjälpa till på flera olika sätt. Oreganoolja dödar bakterier, därför kan den användas förebyggande för att hindra att bakterier börjar växa till i kroppen. Förutom sina antibakteriella egenskaper så har den även antivirala egenskaper som gör att den kan hjälpa till att motverka exempelvis influensa. Vid förkylning kan oreganooljan även hjälpa till tack vare att den är slemlösande. Den kan även lugna inflammerade lungor. Dock måste den tas med mycket stor försiktighet då den är mycket stark i sin outspädda form.

Svamp och candida

Att ha svamp inuti eller utanpå kroppen är mycket vanligt. De flesta drabbas exempelvis någon gång av svamp i huden, underlivet eller i naglarna. Man kan även få svamp på tungan som då syns som en vit beläggning. Värre är att man kan få en svampinfektion inuti kroppen som till exempel i mage och och tarmar och till och med i blodet. Oreganoolja kan vara en bra huskur för att få bukt med dessa problem.

Hur tar man oreganoolja?

För invärtes bruk är det allra lättast att köpa färdiga kapslar med oljan i. Då är de rätt doserade från början och man kan läsa på förpackningen hur ofta man bör/får ta dem. För utvärtes bruk, exempelvis på huden så måste man blanda ut oljan innan användning. Oreganoolja är mycket stark och den får inte användas outspädd på huden. Man kan droppa ner några droppar av oreganooljan i en större mängd vegetabilisk olja och sedan smörja in området man vill behandla. Källor https://kurera.se/ https://ekoolja.se/