Nordman

Nordman

Här kommer ett kanske lite otippat band bland min skivsamling utifrån det jag delat med mig av tidigare. Jag kom först i kontakt med Nordmans musik när jag var väldigt liten. Som de flesta andra (troligen…) hörde jag först ”Vandraren” och tänkte att Nordmans frontperson Håkan Hemlin var just den här vandraren. Eller att det var han som var Nordman. Tyvärr hamnade Mats Wester väldigt mycket i bakgrunden för mig då, även om jag nu vet att både han och Håkan Hemlin var det som gjorde Nordmans musik så bra! Känner att jag även måste nämna Py Bäckman som skrivit så många av de fantastiska låttexterna.

Nordman album

Vilken musik som Nordman spelar har knappast undgått någon? Det jag fastnat för är de gammaldags men ändå ”rockiga” tonerna i musiken i kombination med Håkans sträva stämma. Det är ett väldigt kraftfullt uttryck i låtarna och jag älskar att instrument som nyckelharpa och flöjt fått vara med. Det är sällan jag gillar svensk musik så mycket, men i det här fallet hade det ju inte kunnat göras bättre på något annat sätt. Förknippar deras musik väldigt tydligt med sommaren och när våren kommer börjar jag alltid sjunga på ”Nu lever sommaren”.

Jag har sett Nordman uppträda flera gånger och det har varit lite blandade intryck. Jag minns att jag första gången var väldigt besviken eftersom att Håkan Hemlin inte hängde med i texterna och verkade väldigt konstig på scen. Då var jag bara ett barn så jag förstod ju inte riktigt, men han var förmodligen full när han uppträdde.

Ett annat tillfälle var det en spelning ute i en by där scenen stod med en sjö som bakgrund. Det var en solig sommarkväll och stämningen var helt annorlunda. Just den kvällen passade så extremt bra till deras musik och jag har den varmt i minnet än idag.

Mina favoritlåtar av Nordman är riktigt svåra att välja ut kan jag säga. Det här bandet har jag lyssnat till sedan det första albumet (men dock inte på de senaste, de ligger på min att-lyssna-lista!). Men om jag helt hoppar över de mest kända låtarna som vi alla har hört så får jag lov att tipsa om ”Då syns du inte mer” och ”Förlist” från debutalbumet. Nästa album som kom 1995 innehåller en låt som jag tycker är extra speciell – ”Fly i ro”, som man bara måste höra. Jag kan som sagt nämna fler, men upptäck gärna era egna favoriter, det finns många låtar med stor favorit-potential!