Johnny Cash

Johnny Cash

I förra inlägget nämnde jag att mina hundar var döpta efter två av mina favoritlåtar. Den ena heter Marie efter ”Marie’s the name (of his latest flame)” av Elvis. Den andra heter Sue, trots att det är en hanhund och han är såklart döpt efter ”A boy named Sue” 😉
Kanske det skummaste hundnamnet någonsin men det är verkligen en klassisk låt som jag gillar väldigt mycket. Och artisten då, det har jag ju redan avslöjat i rubriken – Johnny Cash såklart!

Första gången jag hörde Johnny Cash var när vi var på bilsemester och låten ”I’ve been everywhere” spelades på radion. Jag tyckte då att det var en ganska gubbig låt med dålig fantasi där det bara rabblades en massa platser. När Johnny sedan dog år 2003 fick man ju höra en massa om honom på ett eller annat sätt, det släpptes samlingsalbum och så vidare. På så sätt blev jag mer medveten om hans musik och kunde så småningom ta till mig den för mig annorlunda musiken som är svängig och lite vemodig på samma gång.

Gitarrer

När filmen ”Walk the Line” kom 2005 hade jag redan lite försprång vad gäller musiken och det kändes jättekul att det kom en film som handlade om just Johnny Cash. Sedan dess har hans musik följt mig genom livet med lite uppehåll då och då. Det är ju inte den gladaste musiken direkt men jag har ändå många favoriter som jag kan höra om och om igen. Till dem hör bland annat mer kända låtar som just ”Walk the line” och ”Ring of fire” men också ”Ain’t no grave” och ”Rusty Nail”. Jag gillar också ”God’s gonna cut you down” och ”Ghost riders in the sky”. Ja jag kan fortsätta länge… Det finns liksom en tydlig ärlighet i hans låtar som tilltalar mig, lite lugn ilska sådär. Det är svårt att beskriva, men ni som också gillar Johnny Cash kanske förstår? (Kanske kan beskriva det bättre än jag..?)

Johnny Cash har också fått mig att lyssna på annan countrymusik. Jag är inte särskilt förtjust i poppig country, sådan man kan höra på radio ibland. Det är knappt så att man ”förstår” att det är country. Däremot gillar jag det känslomässiga i ”riktig” countrymusik, det tycker jag kan komma fram extra bra i duetter. Johnny Cash har ju gjort en del med June Carter till exempel. Ni ska faktiskt få ett bonustips på var ni kan hitta bra countrymusik som dock inte är dammig på något sätt. Har ni sett serien ”Nashville”? Där finns det MYCKET bra musik att njuta av om man gillar country! Leta upp den på Spotify!